Tražilica

Učlani se

 hdz sredisnjica

MHDZ

 

 Zaklada hrvatskog državnog zavjeta

 

 

HDZ TV

financiranje

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Početna Mladež HDZ-a O nama Deklaracija
Deklaracija Ispis
Mladež Hrvatske demokratske zajednice - MHDZ

{jcomments off}Konvencija Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice,

svjesna izazova današnjega trenutka u kojem Republika Hrvatska kao slobodna i demokratska država pristupa  euroatlantskim integracijama,

svjesna potencijala obrazovane mlade generacije kao stupa sadašnjeg i budućeg razvoja Hrvatske,

naglašavajući  da mladi naraštaji žele biti aktivno uključeni u ekonomski, kulturni i politički razvoj Hrvatske u svrhu stvaranja demokratičnijeg, cjelovitijeg i naprednijeg društva,

te svjesna vlastite odgovornosti prema budućnosti

donosi sljedeću

 

Programsku deklaraciju

Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice


Svako vrijeme donosi nove izazove, postavlja nova pitanja i traži nove odgovore. Devedesetih godina u Republici Hrvatskoj osnovna pitanja bila su pitanja opstanka i očuvanja hrvatske države i hrvatskog naroda. To su bila vremena u kojima se Mladež HDZ-a  i tada svojim deklaracijama i djelovanjem uključila u ostvarivanje zajedničkih težnji i ideala za slobodnom i samostalnom  Hrvatskom.

 I danas se s ponosom sjećamo tih vremena, a  s tugom se susrećemo, razmišljajući o svim žrtvama Domovinskog rata, pogotovo mladih i djece koji nisu dosanjali zajednički san.

 Vrijednosti kršćanskog i socijalnog morala, koje smo zastupali 90-tih godina, vrijednosti su na kojima želimo nastaviti graditi Hrvatsku u okviru zajednice europskih zemalja. To su vrijednosti koje su temelj zapadnoeuropske civilizacije kojoj pripadamo i koju zajednički dijelimo.

 Vrijeme u kojem živimo postavlja izazove na koje mladi ljudi moraju davati odgovore, prije svega u pitanjima gospodarske i ekonomske, ali i moralne i duhovne krize prisutne u našem društvu.

Stoga smatramo da su temelji budućeg djelovanja MHDZ-a sadržani u sljedećim točkama:

 

  1. Obrazovanje  - kao nacionalni prioritet bez kojeg nije moguće konkurirati na lokalnom i globalnog tržištu rada. Smatramo da Hrvatska treba odlučnim koracima ići prema društvu temeljenom na znanju te tako uhvatiti korak s Europom i svijetom, a to možemo učiniti samo izvrsnošću i znanjem. Obrazovanje treba biti nacionalni prioritet jer znanje je danas jedini istinski kapital. Povećanje postotka visokoobrazovanoga stanovništva omogućit će nam razvoj i povećati konkurentnost Hrvatske. Bez povećanja ulaganja u obrazovanje teško je povećati konkurentnost Hrvatske na globalnom tržištu. Obrazovanje treba biti dostupno svima, uz uvjet da se izvrsnost i redovito školovanje nagrađuje. Izgradnja društva znanja jedini je hrvatski put u europski vrh, a dostupnost obrazovanja jedina istinska životna prigoda svakoga pojedinca.

 

  1. Zaposlenje i gospodarstvo – mladi nakon završenog školovanja trebaju naći odgovarajuće zaposlenje, sukladno stupnju završenog obrazovanja. Čekanje na zavodu za zapošljavanje smatramo gubljenjem potencijala obrazovanog mladog čovjeka kojem treba dati priliku da dokaže kako njihovo obrazovanje se nije obrazovao uzalud. Stimulacijom politike prvog zapošljavanja,  mladim će se ljudima dati prigoda da na tržištu rada  pokažu svoje potencijale i da unesu nove ideje u radnu sredinu. Poticanjem poduzetničkih ideja za mlade poduzetnike  koji se odluče sami pokrenuti poslovanje nakon srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja unijele bi se nove ideje i potencijal u hrvatsko gospodarstvo.

 

  1. Mlade obitelji – populacijska je politika prioritetno nacionalno pitanje, a obitelj kao temelj društva jamstvo je opstanka. Smanjivanje negativnog prirodnog prirasta te promicanje obitelji kao jedinstvenog i nezamjenjivog potencijala društva trebaju biti primarne zadaće u svrhu očuvanja hrvatskog društva. Prioritet za očuvanje hrvatske kulture i tradicije jest zasnivanje mladih obitelji, pa stoga društvo mora smoći snage i osigurati mladima osnovne uvjete za stvaranje obitelji.

 

  1. Borba protiv korupcije – Hrvatsku želimo graditi kao modreno i civilizirano europsko društvo s kršćanskim vrijednostima, a takve vrijednosti korupcija uništava i s njima je u potpunom neskladu. Korupcija uništava Hrvatsku ne samo na ekonomsko – gospodarskom nego i na moralnom i duhovnom planu. Zato je nastavak borbe protiv korupcije jedan od prioriteta za budućnost Hrvatske.

 

  1. Hrvatska na putu u europske integracije - pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska neće izgubiti, već dodatno priznati i osnažiti nacionalni identitet, te dodatno obogatiti Europu svojom kulturom, tradicijom i iskustvima, a upravo će mladi hrvatski naraštaji hrvatske vrijednosti u budućnosti prenositi u Europu.

 

  1. Okoliš i prirodne ljepote Hrvatske - zaštitni su znak Republike Hrvatske, te svi zajedno moramo biti odlučni u zaštiti okoliša, sačuvati naša prirodna bogatstva i stvarati snažnu svijest o zaštiti okoliša kao strateškom pitanju naše zemlje. Okoliš i prirodne ljepote Hrvatske komparativna su prednost i trebaju biti temelj za povećanje turističkog i pomorskog potencijala Hrvatske kao jedne od temeljnih grana hrvatskog gospodarstva.

 

 

 

Upravo stoga podržavamo sve  mjere  koje će Hrvatsku učinit razvijenijom i naprednijom, te omogućiti mladima da se aktivno uključe u sve gospodarske, političke i društvene segmente.

 

Svjesni razvojnih potreba Republike Hrvatske i potrebe dostizanja standarda razvijenoga svijeta, pozivamo institucije Republike Hrvatske:

 

-         Hrvatski sabor da svojim zakonima omogući mladima da se  izravno i aktivno uključe u sve gospodarske, političke i društvene segmente.

-         Vladu Republike Hrvatske da ukloni sve prepreke u tematici vezanoj za mlade i da stvara što povoljnije materijalne i druge uvjete za ostvarivanje što boljeg položaja mladih u društvu

-         Pomlatke političkih stranaka,udruge mladih i ostale nevladine udruge da aktivno sudjeluju u kreiranju politike mladih te da svojim konstruktivnim djelovanjem rade na provođenju zacrtanih mjera Vlade RH prema položaju mladih u društvu.

 

 

 

Mladež Hrvatske Demokratske Zajednice obavezuje se da će ulagati trajne napore u provedbu svega navedenog kako bismo Hrvatsku razvijali kao modernu, demokratsku, europsku državu u skladu s našom kulturom i tradicijom.

 

u Velikoj Gorici, 06. ožujka 2010. godine

 
RocketTheme Joomla Templates