Miroslav Petry kao lučonoša neizmjerne ljubavi prema Domovini

Miroslav Petry kao lučonoša neizmjerne ljubavi prema Domovini

Povodom smrti Miroslava Petrya, jednog od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice ondašnje Općine Gospić, u krcatom holu Kulturno-informativnog centra u Gospiću održana je danas komemoracija. Petry bio jedan od prvih HDZ-ovaca Like, saborski zastupnik u dva mandata koji se cijeloga života zdušno zalagao za svoju Liku i Gospić. Uz članove obitelji Petry, brojne simpatizere i članove stranke od svojeg Mire, člana stranke i predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a  „dr. Franjo Tuđman“ Ličko-senjske županije govorima su  se oprostili predsjednik ŽO HDZ-a Mario Kustić, povjerenik HDZ-a za grad Gospić Ivica Radošević, Marija Stilinović u ime Zajednice utemeljitelja HDZ-a  Ličko-senjske županije i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica.

Povjerenik stranke za grad Gospić Ivica Radošević nabrojao je mnoge zasluge čovjeka koji mu je bio istinski politički  lučonoša, čovjek kojega svakako treba poštovati i slijediti njegova djela.

Živio je u vremenima  kada je bila potrebna srčanost, ljubav prema Domovini, neizmjerna upornost i hrabrost, nastojanja da se konačno rodi slobodna Hrvatska. Proganjan i zatvaran prije rata Miro se nikada nije pokolebao u svojoj istrajnosti da Hrvatska postane neovisna. Sudbina je htjela da nas Miroslav Petry napusti upravo na Dan državnosti, rekao je između ostaloga Ivica Radošević.

U ime Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ Ličko-senjske županije od svojega predsjednika i prijatelja oprostila se Marija Stilinović.

Miro je uvijek bio skroman, preskroman. Iako je bio osobni prijatelj predsjendika Tuđmana i sudjelovao u donoošenju brojnih važnih odluka naš je Miroslav bio i ostao čovjek iz naroda i za narod, imao je istančan osjećaj za pravdu. Uvijek dostupan i jednostavan bio je na pomoći svima, ne dijeleći ljude po bilo kojoj osnovi.

 

Predsjednik ŽO HDZ-a Marijan Kustić nenadano je skratio svoj govor. S grčem u grlu Kustić se prisjetio nekih detalja malo poznatih široj javnosti.

Napisao sam ovim tužnim povodom govor, ali su moji prijatelji puno toga već rekli. Naša dužnost je promicati  vrline i dosege ovoga čovjeka, njegovu borbu za slobodnu Hrvatsku. Na nama je da promičemo njegova djela i o njima učimo našu djecu. Miroslav me zadnji puta nazvao prije tjedan dana i podsjetio me da je predsjednik stranke Andrej Plenković uvijek s nama, da nismo sami u našim nastojanjima za bolju Ličko-senjsku županiju, naglasio je Marijan Kustić.

Predsjednik Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice „dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica govorio je kroz suze.

Teško je bilo ne primjetiti Miroslava Petrya. Uvijek otvoren i iskren s brigom za svoj Gospić i Liku, za stradanja naših branitelja. Umro je na 30. obljetnicu svoje prisege u Hrvatskom saboru. Te prisege držao se do zadnjega dana jer život nikada nije  „gledao iz publike“. Naš predsjednik stranke je Miru izuzetno cijenio. Zbog ustrajnosti, poštenja i izravnosti jer ste uvijek znali na čemu ste zbog njegove  iskrenosti. „Krila ovoga sokola nisu potkresana“ jer njegove vrline žive i smjernice su kako se voli i baštini državotvorna ideja. Miro, na kraju ovih riječi  pozdravi nam Tuđmana, Šuška i sve one branitelje kojih više nema među nama, rekao je Mario Kapulica opraštajući se od svoga prijatelja Miroslava Petrya.

Miroslav Petry rođen je u Gospiću 1946. godine, u gradu za koji će ostati vezan do zadnjega trena. Proganjan je, šikaniran i zatvaran zbog ljubavi prema Hrvatskoj, jedinog krimena koja su je bivša vlast mogla pronaći i iskoristiti protiv njega. Kako su danas rekli svi govornici, Miro je tu nametnutu  stigmu nosio s ponosom jer se ljubavi prema Domovini nije odricao niti u najtežim trenucima života.

IZVOR: GSPRESS