U Gospiću obilježena 32. obljetnica osnivanja HDZ-a

U Gospiću obilježena 32. obljetnica osnivanja HDZ-a

Na današnji dan, 8. travnja 1990. god. na Cvjetnu nedjelju, prije trideset i dvije godine u gospićkom kinu „Jedinstvu“ osnovana je Hrvatska demokratska zajednica za grad Gospić.

Nezaboravano je da je HDZ grada Gospića osnivan u dvorani koju su nakon mise posjetili mnogobrojni vijećnici s maslinovim grančicama u rukama, koji su na i taj način prkosili komunističkoj Jugoslaviji i velikosrpskoj propagandi.

Svjedoci vremena pamte turbulentna zbivanja kada se mjesecima tražila nekolicina pojedinaca za osnivanje inicijativnog odbora HDZ-a grada Gospića.

Predvođeni prvim predsjednikom HDZ-a Gospić Miroslavom Petryjem, hrvatskim domoljubima, utemeljiteljima HDZ-a koji su i današnji članovi stranke uputili su se u dvoranu kina koju je Miroslav Petry vlastitim novcem iznajmio za taj dan.

Današnje obilježavanje započelo je jutarnjim aktivnostima na gradskoj tržnici kada su građani darivani maslinovim grančicama, a ususret blagdanu Cvjetnice i malim uskršnjim poklonima koje su priredili vrijedni članovi i članice Mladeži HDZ-a.

Potom su slijedile protokolarne aktivnosti vezane za samu obljetnicu osnivanja stranke.
Predsjednik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije i župan ličko-senjski Ernest Petry, predsjednik GO HDZ-a grada Gospića Mario Stilinović sa suradnicima, predsjednica Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr.Franjo Tuđman” LSŽ Mara Stilinović, predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” LSŽ Jasna Orešković Brkljačić, članovi Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” LSŽ te članice i članovi Mladeži HDZ-a, uputili su se u Kino “Korzo” u čijem je predvorju postavljena spomen ploča kao vjerodostojni povijesni dokument.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno biste prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana, spomenika Hrvatskim braniteljima na Trgu Alojzija Stepinca kao i podno središnjeg križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene.

Upriličen je posjet grobnom mjestu prvog predsjednika HDZ-a grada Gospića, pokojnog Miroslava Petryja i paljenje svijeća u znak zahvalnosti i iznimnog doprinosa našem gradu i državi Hrvatskoj.

-Od srca upućujemo iskrene čestitke, svim našim članicama i članovima, simpatizerima i prijateljima, povodom stvaranja naše Hrvatske demokratske zajednice, poručuju iz GO HDZ-a grada Gospića i Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Ličko-senjske županije.